07 d’abril 2011

We Insist ! Indigna't !


Els temps d'ara, com els temps d'ahir, reclamen "insistències". Una de les "insistències" més conegudes procedents del món del jazz és aquell "We Insist!" transformat en un manifest sonor de defensa dels drets civils que, subtitulat "Freedom Now Suite", va escriure i dirigir el baterista Max Roach l'any 1960. Reedicions i reedicions d'aquell treball han encadenat aquell llegat i ara ens retorna en versió remasteritzada, ampliada i ben documentada.

Abbey Lincoln & Max Roach

Roach va reunir un equip memorable d'artistes compromesos amb els drets civils i amb aquella esquerra insurgent nord-americana de la qual molts interprets de jazz en formaven part activa (tota la New Thing, l'AACM de Chicago i incomptables artistes d'aquell gran moment). El disc reuneix al mateix Max Roach (bateria), Booker Little (trompeta), Julian Priester (trombó), Walter Benton & Coleman Hawkins (saxos tenors), James Schenck (baix), Michael Olatunji, Ray Mantilla & Tomás DuVall ( congues, timbals i bongos) i Abbey Lincoln (veu).


Les insistències d'aleshores (el racisme, la xenofòbia, l'explotació de classe, l'autoritarisme, les guerres) conformen l'etern catàleg de les nostres resistències, de les lluites pendents, de la revolta permanent. La música, el compromís amb els signes del temps, ha experimentat diverses formes d'adscripció social. Convé recordar i actualitzar el significat d'una obra inscrita en el fet revolucionari. No és una opció partidista. No es tracta de sumar "ismes" sobrevinguts. Possiblement, però, del que parlem és d'una condició elemental d'aquella cultura popular que intenta ser explícita en termes socials.



No descartem, malgrat tot, els riscos de caure en tòpics i en rebel·lions de suplement dominical. "We Insist!" hauria de ser com l' "Indigna't" dels nostres dies. Ara, però, es fa dificil trobar referències musicals amb aquesta contundència. Ens manca la banda sonora, precisa i invectiva, que acompanyi les passes incertes de les "insistències" esmorteïdes a força de pensament feble i sobredosi de correcció política.


Dimarts vinent, 9 del vespre, Max Roach al Sound System de ràdio Premià... punxarem i penjarem el programa...

video:::::::::::::max roach::::::we insist!

Max Roach - Freedom Day - youtube.com
6 min - We Insist! Max Roach's Freedom Now Suite (1960)
Disponible en: twitvid.com

3 comentaris:

Jorko ha dit...

Max Roach, genial i lluitador

red panther anticap ha dit...

En aquesta línia també va molt d'acord el cas del Gil Scott-Heron que és banda sonora clara anticapitalista, mireu els darrers youtubes, brutal!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

jorko & red panther,
evidents coincidències, alguna cosa d'ha de moure, definitivament és el més lògic.