17 d’agost 2014

Anticapitalisme i "Podemos". Una visió crítica.

El factor Podemos és "el tema" que determinarà els previsibles canvis d'escenari i de correlació de forces en el nou mapa polític a l'estat espanyol i, possiblement, a la mateixa Catalunya. Parlem, però, de canvis en uns termes de caràcter demoscòpic, electoral, mediàtic i de "tendencia" general. Que Podemos esdevingui determinant de cara a una nova fase sociopolítica, mobilitzadora, constituent, transformadora i rupturista, és tota una altra qüestió que ultrapassaria el conjunt noticiable que genera la formació en els darrers dies. En aquest context voldria ressenyar un article extens i rigurós que ha aparegut a l'edició digital de la revista Viento Sur. L'article aporta diverses observacions que sistematitzen algunes preocupacions que, de manera dispersa, també compartim algunes companyes i companys anticapitalistes, militants i votants de Podemos (a Catalunya, Podem). 

Afegirem una consideració de caràcter local: L'expansió de Podemos/Podem en clau municipalista ha de ser escrupulosament respectuosa amb l'existència de particularitats locals, experiències unitàries, projectes de llarg recorregut o candidatures específiques "de ruptura" i alternatives ja existents. 

La fase constituent de Podemos estarà en gran mesura determinada per com s'articula en relació als territoris, a les localitats, a les nacionalitats i a les diverses plataformes i moviments que fan camí des de les realitats més específiques. Així doncs, la plurinacionalitat, el municipalisme alternatiu i els "moviment reals" ja existents -de classe, feministes, ecologistes, socials- no haurien de ser menystinguts per una formació polític emergent amb la magnitud i el potencial de Podem. 

Aquí teniu el text complet de l'esmentat article a VIENTO SUR:

http://vientosur.info/spip.php?article9299